Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska promuje regionalne smaki

Grzegorz Okoński
Grzegorz Okoński

Wideo

Zobacz galerię (1 zdjęcie)
Rozmowa z Krzysztofem Grabowskim - wicemarszałkiem województwa wielkopolskiego.

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska skupia producentów z naszego regionu, którzy produkują zdrową żywność oraz serwują tradycyjne wielkopolskie dania. Co jest ideą Sieci?

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska funkcjonuje w naszym regionie od 2008 roku. Jesteśmy częścią dużej europejskiej rodziny zrzeszającej regiony, którym zależy na ciągłym kultywowana dziedzictwa kulinarnego w tradycyjnym wydaniu.
Wielkopolska może pochwalić się wyjątkowymi produktami i potrawami, które mają nie tylko ciekawą i bogatą historię, ale także wyróżniają się wysoką jakością i niespotykanymi smakami. Sieć skupia między innymi producentów wędlin, naturalnego pieczywa, serów, soków, miodów i innych produktów, ale także restauracje serwujące lokalne potrawy i gospodarstwa agroturystyczne, a jej celem jest wsparcie i promocja naturalnej, tradycyjnej i regionalnej żywności.

Jakie warunki trzeba spełnić, by zostać członkiem Sieci?

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska skupia przetwórców żywności opartej na surowcach produkowanych w naszym regionie, z wykorzystaniem dawnych metod i receptur. Restauracje, punkty gastronomiczne, czy hotele zobowiązane są m.in. używać składników i surowców wytwarzanych w Wielkopolsce oraz serwować potrawy nawiązujące do historycznych tradycji naszego regionu. Weryfikacja nowego członka Sieci odbywa się na podstawie złożonego przez niego wniosku, którego specjalny zespół oceniający rekomenduje Zarządowi Województwa. Pozytywne opinie oznaczają przyznanie Certyfikatu Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska, którego symbolem jest charakterystyczne biało - niebieskie logo Sieci. Ten znak to gwarancja, że produkowana żywność oraz potrawy pochodzą z naszego regionu i są wysokiej jakości. Członkami Sieci są zazwyczaj małe zakłady rzemieślnicze i firmy rodzinne, które od kilku pokoleń zajmują się uczciwą produkcją wysokiej jakości żywności, bez dodatku polepszaczy czy wzmacniaczy smaku. Są to rzeźnicy, masarze, serowarzy, cukiernicy, pszczelarze, winiarze czy też browarnicy.

W jaki sposób Sieć promuje swoich członków?

Promocja odbywa się na wielu płaszczyznach. Przed pandemią uczestniczyliśmy w znaczących przedsięwzięciach wystawienniczych o charakterze kulinarnym zarówno w Polsce, jak i Europie. Były to między innymi Targi Smaki Regionów organizowane na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, gdzie jako Wielkopolska mieliśmy największe stoisko promocyjne. Ponadto nasi członkowie rok rocznie prezentowali swoje produkty na Międzynarodowych Targach Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD w Łodzi, Piknik nad Odrą w Szczecinie czy też na największych w Europie targach Grüne Woche w Berlinie. Niestety z powodu pandemii wiele imprez z branży kulinarnej zostało odwołanych, dlatego staramy się pomagać członkom Sieci w inny sposób.

Promocja odbywa się miedzy innymi w Internecie – poprzez stronę www.sdk-wlkp.pl, w mediach społecznościowych oraz za pomocą bezpłatnej aplikacji mobilnej „Kulinarna Wielkopolska”, do której pobrania serdecznie zachęcam. Dzięki aplikacji w łatwy i szybki sposób odnajdziemy produkty czy też dania serwowane przez członków zrzeszonych w Sieci.

Jedną z wielu form promocji jest akcja „Wspieraj wielkopolskich producentów”, której Pan Marszałek jest pomysłodawcą i inicjatorem. Jaki cel przyświeca tej akcji?

W marcu tego roku podczas pierwszej fali pandemii zapoczątkowaliśmy akcję pod hasłem „Wpieraj Wielkopolskich Producentów”. W tym celu powstała lista producentów żywności i restauratorów, którzy oferują swoje produkty i posiłki na wynos lub z dowozem. Promocja odbywała się za pomocą aplikacji mobilnej Kulinarna Wielkopolska, w Internecie oraz w prasie lokalnej. Właśnie rusza druga edycja tej akcji, do której udziału serdecznie zapraszam. Chcemy nie tylko wesprzeć członków Sieci, ale zachęcić kupujących do wyboru dobrych i zdrowych produktów pochodzących od wielkopolskich producentów. To szczególnie ważny gest solidaryzowania się z lokalnymi firmami produkującymi dobrą i godną polecenia żywność. Przed nami świąteczne zakupy – zachęcam do wyboru produktów z Wielkopolski – sprawdzonych i najlepszych.

Przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia, kojarzą się miedzy innymi ze smakami wieczerzy wigilijnej. Jakie potrawy znajdą się na wielkopolskich bożonarodzeniowych stołach?

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska w przedświątecznym czasie i kulinarnych przygotowaniach promuje potrawy nawiązujące do Świąt Bożego Narodzenia, które ściśle związane są z Wielkopolską. Oczywiście dużo zależy od regionu i rodzinnych tradycji, ale zapewne na naszych stołach nie zabraknie zupy rybnej, zupy grzybowej i czerwonego barszczu z uszkami. Wieczerza wigilijna po wielkopolsku to także karp i śledzie, kapusta z grochem oraz makiełki czyli kluski z miodem i makiem. Z dań słodkich to oczywiście makowiec, sernik i piernik oraz kompot z suszonych owoców.
Boże Narodzenie to szczególny czas, który oprócz niepowtarzalnych smaków powinien kojarzyć się ze spokojem, ciepłem i rodzinną atmosferą. Takich Świąt Bożego Narodzenia Państwu życzę – zdrowych, pełnych radości, z daleka od trosk i zmartwień oraz spędzonych w gronie najbliższych.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie