Smaki Wielkopolski odc. 3 sezon 2. Przepis na kurczaka teriyaki z ryżem basmati oraz lody smażone

Akcja specjalna Smaki Wielkopolski

Wideo

Zabieramy Was w podróż po kulinarnych Smakach Wielkopolski, do dobrze znanego Wam miejsca, czyli do Pestkownicy. Po raz kolejny spotykamy się, aby przybliżyć Wam to niesamowite miejsce. Nasz kucharz Andrzej Gołąbek stworzył mistrzowskie dania, z którymi bez trudu poradzi sobie, każdy z Was! Sprawdźcie przepisy i koniecznie zobaczcie wideo!

Z wizytą w Pestkownicy – odwiedzamy rekreacyjne królestwo

W samym sercu Pestkownicy znajduje się przepiękna Rezydencja nad Jeziorem. Jest to hotel z restauracją, barem i domkami, a wszystko to znajduje się bezpośrednio nad jeziorem, w środku Puszczy Drawskiej. Pestkownica położona jest na skraju trzech województw: wielkopolskiego, zachodniopomorskiego i lubuskiego. To magiczne miejsce, w którym można z całą rodziną zaczerpnąć świeżego powietrza i odpocząć od zgiełku miasta. Znajdziemy tutaj wiele ciekawych atrakcji:

  • liczne ścieżki piesze i rowerowe,
  • jeziora,
  • spływy kajakowe,
  • bogatą infrastrukturę obiektu (plac zabaw, wypożyczalnia rowerów i sprzętu pływającego, kort tenisowy, boisko do siatkówki, szachy, leżaki, hamaki, ławki, grill, miejsce na ognisko, a nawet dwie strzelnice – sportowa i pneumatyczna).

zdjecie

Dzięki wspaniałemu leśnemu otoczeniu rezydencja organizuje dla gości terapie leśne, które poprawiają kondycje całego organizmu. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie i z pewnością będzie chciał wrócić tu ponownie. Więcej o Pestkownicy pisaliśmy już we wcześniejszym odcinku. W tym magicznym miejscu po raz kolejny przygotowaliśmy dla Was smaczne i zdrowe potrawy!

Wielkopolskie produkty smakują najlepiej

W przygotowanych potrawach wykorzystaliśmy najlepszej jakości, lokalne produkty wielkopolskich firm. Mowa tutaj o trzech najważniejszych składnikach dzisiejszych dań: kurczaku od Ali Baba, ryżu basmati firmy Sadii oraz lodach LoLoDzik z Poznania. Przygotowanie tych wykwintnych dań było możliwe dzięki stanowisku gastronomicznemu firmy Plastmet. Jest to sprzęt doskonałej jakości, który doskonale sprawdzi się w plenerze.

Mięso od Ali Baba jest najwyższej jakości, o czym świadczy zapach, wygląd i smak. W połączeniu z ryżem basmati oraz innymi składnikami powstało przepyszne danie główne. Natomiast oryginalny zapach i smak lodów LoLodzik został wyeksponowany w przygotowanym deserze. Lody smażone to innowacyjny pomysł i doskonały sposób na urozmaicenie podwieczorków tego lata! Lody posiadają certyfikat ekologiczny. Są pełne wartościowych, odżywczych składników o bardzo ciekawych smakach takich na przykład: popcornowe z karmelem i solą, rokitnik, hyćka. Lody LoLoDzik przygotowywane są własnoręcznie, z lokalnych organicznych produktów.

Orientalne przepisy w Smakach Wielkopolski

Szef kuchni restauracji „Republika Róż” Andrzej Gołąbek, zaproponował danie główne, którego królem jest kurczak teriyaki z ryżem basmati. Na deser przygotował wyśmienite i oryginalne lody smażone w trzech smakach. Zobacz wideo i sprawdź koniecznie spis składników na proste, a jednocześnie niezwykle pyszne dania!

Składniki na danie – kurczak teriyaki z ryżem basmati:

  • Ryż basmati Sadii– ok. 150 g,
  • Podudzie z kurczaka Ali Baba- ok. 200 g,
  • Papryka: czerwona, zielona, żółta- ok. 100 g,
  • Cebula dymka- 2 szt.,
  • Marchewka- ok. 100 g,
  • Masło do smażenia- ok. 150 g,
  • Bulion drobiowo wołowy- ok. 200 ml,
  • Sosy: sojowy, teriyaki, chili.

zdjecie

Składniki na deser – Lody smażone:

  • Lody LoLoDzik: lawendowe z miodem, róża mascarpone i karmel, gryczane z palonym masłem i konfiturą morelową – ok. 100 g jedna kula deseru,
  • Jajka- 2 szt.,
  • Olej roślinny do smażenia- ok. 3 litry,
  • Orzechy, czarny sezam- garść.

Partnerami odcinka są:

zdjecie

Dodaj ogłoszenie