Z wizytą w Pestkownicy – odwiedzamy rekreacyjne królestwo
W samym sercu Pestkownicy znajduje się przepiękna Rezydencja nad Jeziorem. Jest to hotel z restauracją, barem i domkami, a wszystko to znajduje się bezpośrednio nad jeziorem, w środku Puszczy Drawskiej. Pestkownica położona jest na skraju trzech województw: wielkopolskiego, zachodniopomorskiego i lubuskiego. To magiczne miejsce, w którym można z całą rodziną zaczerpnąć świeżego powietrza i odpocząć od zgiełku miasta. Znajdziemy tutaj wiele ciekawych atrakcji:
- liczne ścieżki piesze i rowerowe,
- jeziora,
- spływy kajakowe,
- bogatą infrastrukturę obiektu (plac zabaw, wypożyczalnia rowerów i sprzętu pływającego, kort tenisowy, boisko do siatkówki, szachy, leżaki, hamaki, ławki, grill, miejsce na ognisko, a nawet dwie strzelnice – sportowa i pneumatyczna).
Dzięki wspaniałemu leśnemu otoczeniu rezydencja organizuje dla gości terapie leśne, które poprawiają kondycje całego organizmu. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie i z pewnością będzie chciał wrócić tu ponownie. Więcej o Pestkownicy pisaliśmy już we wcześniejszym odcinku. W tym magicznym miejscu po raz kolejny przygotowaliśmy dla Was smaczne i zdrowe potrawy!
Wielkopolskie produkty smakują najlepiej
W przygotowanych potrawach wykorzystaliśmy najlepszej jakości, lokalne produkty wielkopolskich firm. Mowa tutaj o trzech najważniejszych składnikach dzisiejszych dań: kurczaku od Ali Baba, ryżu basmati firmy Sadii oraz lodach LoLoDzik z Poznania. Przygotowanie tych wykwintnych dań było możliwe dzięki stanowisku gastronomicznemu firmy Plastmet. Jest to sprzęt doskonałej jakości, który doskonale sprawdzi się w plenerze.
Mięso od Ali Baba jest najwyższej jakości, o czym świadczy zapach, wygląd i smak. W połączeniu z ryżem basmati oraz innymi składnikami powstało przepyszne danie główne. Natomiast oryginalny zapach i smak lodów LoLodzik został wyeksponowany w przygotowanym deserze. Lody smażone to innowacyjny pomysł i doskonały sposób na urozmaicenie podwieczorków tego lata! Lody posiadają certyfikat ekologiczny. Są pełne wartościowych, odżywczych składników o bardzo ciekawych smakach takich na przykład: popcornowe z karmelem i solą, rokitnik, hyćka. Lody LoLoDzik przygotowywane są własnoręcznie, z lokalnych organicznych produktów.
Orientalne przepisy w Smakach Wielkopolski
Szef kuchni restauracji „Republika Róż” Andrzej Gołąbek, zaproponował danie główne, którego królem jest kurczak teriyaki z ryżem basmati. Na deser przygotował wyśmienite i oryginalne lody smażone w trzech smakach. Zobacz wideo i sprawdź koniecznie spis składników na proste, a jednocześnie niezwykle pyszne dania!
Składniki na danie – kurczak teriyaki z ryżem basmati:
- Ryż basmati Sadii– ok. 150 g,
- Podudzie z kurczaka Ali Baba- ok. 200 g,
- Papryka: czerwona, zielona, żółta- ok. 100 g,
- Cebula dymka- 2 szt.,
- Marchewka- ok. 100 g,
- Masło do smażenia- ok. 150 g,
- Bulion drobiowo wołowy- ok. 200 ml,
- Sosy: sojowy, teriyaki, chili.
Składniki na deser – Lody smażone:
- Lody LoLoDzik: lawendowe z miodem, róża mascarpone i karmel, gryczane z palonym masłem i konfiturą morelową – ok. 100 g jedna kula deseru,
- Jajka- 2 szt.,
- Olej roślinny do smażenia- ok. 3 litry,
- Orzechy, czarny sezam- garść.
Partnerami odcinka są:
- Rezydencja nad Jeziorem w Pestkownicy
- Producent kebabu Ali Baba
- Producent lodów LoLoDzik w Poznaniu,
- Producent ryżu basmati firma Sadii,
- Producent mebli gastronomicznych Platsment w Lubaszu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Te popularne seriale wracają na ekrany tej jesieni. Sprawdź, co o nich wiesz - QUIZ
- Nowa żona Ronaldo: czwarta i młodsza od niego o 14 lat. Takie było ich wesele [WIDEO]
- Nowy "Znachor" to najlepsza ekranizacja w historii? Tym się różni od starego klasyka
- Trzyosobowa rodzina zginęła w wypadku na A1. Wiadomo, z jaką prędkością pędziło auto