Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Upiecz warzywa sezonowe

Anastazja Bezduszna
123rf
Na chłodne, jesienne popołudnia świetnym pomysłem na obiady są różnego rodzaju dania przygotowane z sezonowych warzyw

Jak przygotować pyszne, szybkie, a jednocześnie niedrogie danie? Jesień to idealna pora, aby skusić się na nadziewane warzywa i przyrządzić smakowity obiad, kolację lub przekąskę. O tej porze roku bogactwo warzyw daje nam duże pole do kulinarnego popisu. I co ważne, nie są drogie!

Do zapiekania i faszerowania doskonale nadają się soczyste bakłażany i cukinie, kolorowe papryki, jędrne pomidory, złociste i czerwone cebule. Można do woli eksperymentować i zapiekać warzywa, łącząc soczyste kolory. Wszystko zależy od naszych upodobań i wyobraźni. Zjedzone na gorąco, posypane startym żółtym serem, smakują wybornie i do tego są pożywne.
- Sezonowe warzywa dostarczają nam gamę składników mineralnych, witamin oraz substancji bioaktywnych wytwarzanych tuż pod skórką pod wpływem promieni słonecznych - mówi Julita Dudicz, specjalista ds. żywienia i dietetyki. Zwolennicy sezonowego odżywiania znajdą całe bogactwo aromatycznych i zdrowych warzyw także jesienią.

TU ZNAJDZIESZ PRZEPISY

Bakłażan występuje pod wieloma nazwami - oberżyna, psianka podłużna, gruszka miłosna czy bakman. Co ciekawe, z botanicznego punktu widzenia jest owocem - jagodą. Bakłażan posiada wiele zalet - oprócz tego, że jest niskokaloryczny (zawiera 90 procent wody), obfituje w wapń, potas ibłonnik. Może być uznany zakwintesencję zdrowego odżywiania się również z innych powodów: ma właściwości detoksykacyjne, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, poprawia również przemianę materii, a także obniża poziom cholesterolu.

Nie sposób policzyć, ile ma odmian cukinia. Jedno jest pewne - niesie w sobie dużo zdrowia. Podobnie jak bakłażan, składa się w 90 procentach z wody, co sprawia, że jest niskokaloryczna (w 100 g zaledwie 15 kcal). Odkwasza organizm, więc gdy potrzebny jest detoks, warto wprowadzić ją do jadłospisu. Jak wiele jest odmian tego warzywa, tak wiele ma witamin: B1, B2, PP, C i składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor czy żelazo. Pamiętajmy, że nawet kwiaty cukinii są jadalne.

Wiemy już, że warto jeść te warzywa, ale jak najlepiej je przyrządzić? Można zrobić to na wiele sposobów - wydrążyć środek, nafaszerować mięsem mielonym, papryką i upiec, przygotować na grillu, zrobić leczo. Świetnie sprawdzą się również w sałatce, makaronie, a nawet na pizzy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski