Można było spróbować np. carpaccio z polędwicy wołowej na marynowanych szparagach, zupę z pieczonych pomidorów z zielonymi szparagami, kotleciki z kurczaka ze szparagami i ziołami.
PRZEPISY, ZDJĘCIA, INSPIRACJE:
KUCHNIA W GŁOSIE WIELKOPOLSKIM
- To królewski warzywo za plebejska cenę - przekonywał profesor Mikołaj Knaflewski, który od kilkudziesięciu lat zajmuje się badaniem szparagów. - Ma mnóstwo witamin. Jest bardzo zdrowe, niskokaloryczne, znakomicie wypełnia żołądek, bowiem jest w nim także sporo błonnika.
Wielkopolska to polskie zagłębie szparagowe. Jednak ok. 70 procent produkcji wysyłanych jest na eksport przede wszystkim do Niemiec. Jadamy przede wszystkim szparagi bielone, czyli te, które rosną bez dostępu światła.
- Szparagi w naturze są zielone, ale jak osłonimy je wałami ziemnymi są białe - twierdzi profesor Knaflewski. - I takie cieszą popularnością w Polsce i w Niemczech. To prawie 90-95 procent ich produkcji.
Najważniejsze jest jednak nie to czy będą białe, czy fioletowe, czy zielone - muszą być przede wszystkim świeże. Wtedy będą smakowite.
PRZEPISY NA DANIA ZE SZPARAGAMI:
SZPARAGI ZAPIEKANE Z SEREM
ROLADKI Z ŁOSOSIA WĘDZONEGO Z SOSEM MUSZTARDOWO - MIODOWYM
POLĘDWICZKI ZE SZPARAGAMI
SZPARAGI ZAPIEKANE
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE NADZIEWANE SZPARAGAMI
SZPARAGI ZAPIEKANE POD BESZAMELEM
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?