Smaki Wielkopolski. Odcinek 2. Przepis na Nasi goreng oraz krewetki w oliwie z oliwek z natką pietruszki

Akcja specjalna Smaki Wielkopolski
Wideo
od 16 lat
Gotowaliśmy już w wielu ciekawych i nietuzinkowych miejscach, jednak w kolejnym odcinku programu „Smaki Wielkopolski” zabierzemy Was do miejsca gdzie jeszcze nikt nigdy nie przygotowywał żadnej potrawy. Jest to miejsce pełne nowatorskich rozwiązań stworzone dla potrzeb sztuki kulinarnej. Jesteście ciekawi, jakie potrawy przygotowaliśmy dla Was tym razem? Wybierzcie się z nami w kulinarną podróż i poznajcie nowe smaki Wielkopolski.

W dzisiejszym odcinku razem z naszym kucharzem Andrzejem Gołąbkiem przyrządzimy dla państwa dwa pyszne i proste dania. W stworzeniu wyjątkowych potraw pomoże nam sprzęt firmy Dynaxo sp. z o.o. znajdującej się w Popowie koło Wronek. Jest to firma pełna pasji i inspiracji w tworzeniu nowoczesnych ceramicznych płyt grzewczych na gazie. Czym wyróżnia się płyta i jak przygotować na niej smakowite potrawy? Sprawdźcie sami i koniecznie obejrzyjcie video!

„Dynaxo” miejsce pełne miłości do gotowania

Jest to rodzinne przedsiębiorstwo, które od blisko 40 lat tworzy najwyższej jakości sprzęt AGD. Innowacyjne płyty grzewcze posiadają szereg praktycznych i nieszablonowych funkcji, dzięki którym gotowanie jest czystą przyjemnością. Kierując się tymi zasadami została stworzona linia DynaCook serii X, którą cechuje solidność, nowoczesność i skuteczność.

Płyta posiada funkcje Flexible Heating Zone, ruchomy wylot spalin, strefę podgrzewania, jest ergonomiczna, energooszczędna i co najważniejsze łatwa w obsłudze. Posiada również rozplanowane funkcjonalnie strefy pozwalające wykorzystać przestrzeń gotowania do maksimum. Ich układ sprawia, że nawet najbardziej skomplikowane dania będą proste, pyszne i zdrowe.

zdjecie

Inspirujące przepisy na wyraziste dania

W dzisiejszym odcinku „Smaków Wielkopolski” przygotujemy danie główne Nasi goreng czyli ryż smażony z dodatkiem wołowiny, kurczaka oraz charakterystycznych przypraw. Natomiast na przystawkę będą krewetki w oliwie z oliwek z natką pietruszki. Sprawdźcie spis składników i zapraszam na wspólne gotowanie!

Składniki na danie – Nasi goreng:

  • ryż Basmati – ok 150 g,
  • filet z kurczaka - ok 200 g,
  • wołowina - ok 200 g,
  • krewetki - ok 100 g,
  • olej roślinny,
  • cebula – 1 szt,
  • papryczka chili – 1 szt,
  • Pak choi (kapusta chińska), kukurydza, papryka (czerwona, zielona, żółta), por – garść każdego ze składników,
  • kiełki fasoli mung - garść,
  • sosy: sojowy jasny i ciemny, rybny,
  • limonka – 1szt,
  • prażony sezam biały i czarny - garść,
  • orzeszki - garść.

zdjecie

Składniki na przystawkę – Krewetki w oliwie z oliwek z natką pietruszki:

  • krewetki – ok 150 g,
  • oliwa z oliwek,
  • czosnek – 1 lub 2 ząbki,
  • pietruszka - 1 natka,
  • pieprz i sól - przyprawy.

zdjecie

Partnerem odcinka była firma Dynaxo.

zdjecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski