W dzisiejszym odcinku razem z naszym kucharzem Andrzejem Gołąbkiem przyrządzimy dla państwa dwa pyszne i proste dania. W stworzeniu wyjątkowych potraw pomoże nam sprzęt firmy Dynaxo sp. z o.o. znajdującej się w Popowie koło Wronek. Jest to firma pełna pasji i inspiracji w tworzeniu nowoczesnych ceramicznych płyt grzewczych na gazie. Czym wyróżnia się płyta i jak przygotować na niej smakowite potrawy? Sprawdźcie sami i koniecznie obejrzyjcie video!
„Dynaxo” miejsce pełne miłości do gotowania
Jest to rodzinne przedsiębiorstwo, które od blisko 40 lat tworzy najwyższej jakości sprzęt AGD. Innowacyjne płyty grzewcze posiadają szereg praktycznych i nieszablonowych funkcji, dzięki którym gotowanie jest czystą przyjemnością. Kierując się tymi zasadami została stworzona linia DynaCook serii X, którą cechuje solidność, nowoczesność i skuteczność.
Płyta posiada funkcje Flexible Heating Zone, ruchomy wylot spalin, strefę podgrzewania, jest ergonomiczna, energooszczędna i co najważniejsze łatwa w obsłudze. Posiada również rozplanowane funkcjonalnie strefy pozwalające wykorzystać przestrzeń gotowania do maksimum. Ich układ sprawia, że nawet najbardziej skomplikowane dania będą proste, pyszne i zdrowe.
Inspirujące przepisy na wyraziste dania
W dzisiejszym odcinku „Smaków Wielkopolski” przygotujemy danie główne Nasi goreng czyli ryż smażony z dodatkiem wołowiny, kurczaka oraz charakterystycznych przypraw. Natomiast na przystawkę będą krewetki w oliwie z oliwek z natką pietruszki. Sprawdźcie spis składników i zapraszam na wspólne gotowanie!
Składniki na danie – Nasi goreng:
- ryż Basmati – ok 150 g,
- filet z kurczaka - ok 200 g,
- wołowina - ok 200 g,
- krewetki - ok 100 g,
- olej roślinny,
- cebula – 1 szt,
- papryczka chili – 1 szt,
- Pak choi (kapusta chińska), kukurydza, papryka (czerwona, zielona, żółta), por – garść każdego ze składników,
- kiełki fasoli mung - garść,
- sosy: sojowy jasny i ciemny, rybny,
- limonka – 1szt,
- prażony sezam biały i czarny - garść,
- orzeszki - garść.
Składniki na przystawkę – Krewetki w oliwie z oliwek z natką pietruszki:
- krewetki – ok 150 g,
- oliwa z oliwek,
- czosnek – 1 lub 2 ząbki,
- pietruszka - 1 natka,
- pieprz i sól - przyprawy.
Partnerem odcinka była firma Dynaxo.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?