Z wizytą w Karczmie „Stara Stajnia”
Hotel Karczma „Stara Stajnia” to ośrodek składający się z trzygwiazdkowego hotelu, restauracji oraz stadniny. To doskonałe miejsce dla osób kochających piesze wycieczki, jazdę rowerem, bieganie oraz nordic walking. W szczególności spodoba się tutaj miłośnikom jazdy konnej. W ośrodku prowadzona jest szkółka jeździecka, gdzie w zajęciach biorą udział zarówno osoby początkujące, jak i zaawansowane. Latem i zimą najmłodsi mogą wziąć w udział w niezapomnianych obozach konnych, prowadzonych pod okiem doświadczonej kadry instruktorskiej.
Karczma „Stara Stajnia” oferuje nie tylko ciekawy sposób spędzania wolnego czasu. To miejsce, które podbije kubki smakowe wszystkich wielbicieli pysznej kuchni. W menu królują znakomite dania regionalne!
Smaki Wielkopolski. Przystawka: Sałatka z gotowanych warzyw
Proponowana sałatka jest doskonała dla osób, ceniących szybkie i proste przepisy na dania. Do jej przygotowania wykorzystaliśmy warzywa z Przedsiębiorstwa Wielobranżowego PJW Piotr Kraszkiewicz, które są gotowe do spożycia od razu po wyjęciu z opakowania. Dzięki specjalnemu pakowaniu nie tracą cennych wartości odżywczych, ponadto są pozbawione konserwantów. Zwieńczeniem dania jest pokruszony twaróg półtłusty od Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej „Kowalew-Dobrzyca”.
Przepis:
- Burak gotowany „Kraszkiewicz” – 1 szt.
- Ogórek małosolny „Kraszkiewicz” – 2 szt.
- Marchew gotowana „Kraszkiewicz” – ok. ½ opakowania
- Ciecierzyca ze słoika lub puszki – 5 łyżek
- Kolendra
- Twaróg półtłusty „Kowalew – Dobrzyca”
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz do smaku.
Przepis na danie główne: Żur na zakwasie zabielany śmietanką, z zasmażanym twarogiem, podany w chlebie
Daniem głównym odcinka jest tradycyjny żur na zakwasie. Tym razem w wersji ze śmietanką i twarogiem podawany w świeżym chlebie. Zakwas oraz chleb pochodzą z Cukierni Piekarni Cafe Macieja Vogta, która do produkcji swoich wypieków od lat wykorzystuje tradycyjną metodę. Firma współpracuje również z Restauracją, w której się znajdujemy.
Zakwas chlebowy będący podstawowym i niezbędnym składnikiem w przygotowaniu żytniego chleba oraz żuru jest źródłem kultur bakteryjnych i drożdżowych, a jego przygotowanie wymaga przeprowadzenia procesu fermentacyjnego w trakcie, którego rozłożeniu ulegają obecne w mące substancje, utrudniające nawodnienie i napęcznienie białek i skrobi.
Ser twarogowy kowalewski, masło, śmietanka 30% pochodzą z lokalnej Firmy Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Kowalew-Dobrzyca. Produkty mleczarskie wytwarzane są tradycyjną metodą. Masło powstaje w maselnicy z ukwaszonej śmietanki z polskiego mleka. Posiada wiele wartości odżywczych, m.in.: witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, K i E.
Ser twarogowy to produkt wytwarzany z polskich surowców tradycyjnymi metodami na bazie żywych kultur bakterii mleczarskich. Pozbawiony jest GMO. Śmietanka 30% ma wiele zastosowań w kuchni - jest doskonała do tworzenia apetycznych potraw o wyśmienitym smaku. Jest idealna do ciast, deserów, zup, sosów, dań zapiekanych.
Przepis na żur:
- Kiełbasa śląska – 1 szt.
- Kiełbasa biała – 1 szt.
- Boczek wędzony – ok. 200 g
- Cebula – 1 szt.
- Marchewka – 2 szt.
- Ziemniaki – 4 szt.
- Bulion warzywny lub woda
- Zakwas od Piekarni Cukierni Macieja Vogta
- Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku
- Masło od „Kowalew-Dobrzyca”
- Śmietanka 30%
- Majeranek
Na deser zostaliśmy poczęstowani smakowitą szarlotką z lodami rzemieślniczymi z Cukierni Piekarni Macieja Vogta. To i inne ciasta spróbujecie w Restauracji „Stara Stajnia”. W domu natomiast możecie sami przygotować zarówno sałatkę, jak i żur. Koniecznie dajcie znać, jak Wam smakują proponowane przez nas dania!
Odcinek powstał we współpracy z:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?