Smaki Wielkopolski. Odcinek 3. Poznaj przepis na Żur w chlebie oraz sałatkę z gotowanych warzyw

Akcja specjalna Smaki Wielkopolski
Wideo
od 16 lat
W trzecim odcinku programu „Smaki Wielkopolski” wybraliśmy się do Karczmy „Stara Stajnia” znajdującej się w Zawidowicach. Jakie regionalne smaki czekają na nas tym razem? Razem z szefem kuchni Restauracji „Republika Róż”, Andrzejem Gołąbkiem, przygotujemy smakowity żur w chlebie z zasmażanym twarogiem oraz sałatkę z gotowanych warzyw. Gotowanie w malowniczej scenerii dawnego folwarku to prawdziwa uczta dla miłośników przyrody, ciszy i spokoju.

Z wizytą w Karczmie „Stara Stajnia”

Hotel Karczma „Stara Stajnia” to ośrodek składający się z trzygwiazdkowego hotelu, restauracji oraz stadniny. To doskonałe miejsce dla osób kochających piesze wycieczki, jazdę rowerem, bieganie oraz nordic walking. W szczególności spodoba się tutaj miłośnikom jazdy konnej. W ośrodku prowadzona jest szkółka jeździecka, gdzie w zajęciach biorą udział zarówno osoby początkujące, jak i zaawansowane. Latem i zimą najmłodsi mogą wziąć w udział w niezapomnianych obozach konnych, prowadzonych pod okiem doświadczonej kadry instruktorskiej.

zdjecie

Karczma „Stara Stajnia” oferuje nie tylko ciekawy sposób spędzania wolnego czasu. To miejsce, które podbije kubki smakowe wszystkich wielbicieli pysznej kuchni. W menu królują znakomite dania regionalne!

Smaki Wielkopolski. Przystawka: Sałatka z gotowanych warzyw

Proponowana sałatka jest doskonała dla osób, ceniących szybkie i proste przepisy na dania. Do jej przygotowania wykorzystaliśmy warzywa z Przedsiębiorstwa Wielobranżowego PJW Piotr Kraszkiewicz, które są gotowe do spożycia od razu po wyjęciu z opakowania. Dzięki specjalnemu pakowaniu nie tracą cennych wartości odżywczych, ponadto są pozbawione konserwantów. Zwieńczeniem dania jest pokruszony twaróg półtłusty od Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej „Kowalew-Dobrzyca”.

zdjecie

Przepis:

  • Burak gotowany „Kraszkiewicz” – 1 szt.
  • Ogórek małosolny „Kraszkiewicz” – 2 szt.
  • Marchew gotowana „Kraszkiewicz” – ok. ½ opakowania
  • Ciecierzyca ze słoika lub puszki – 5 łyżek
  • Kolendra
  • Twaróg półtłusty „Kowalew – Dobrzyca”
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz do smaku.

Przepis na danie główne: Żur na zakwasie zabielany śmietanką, z zasmażanym twarogiem, podany w chlebie

Daniem głównym odcinka jest tradycyjny żur na zakwasie. Tym razem w wersji ze śmietanką i twarogiem podawany w świeżym chlebie. Zakwas oraz chleb pochodzą z Cukierni Piekarni Cafe Macieja Vogta, która do produkcji swoich wypieków od lat wykorzystuje tradycyjną metodę. Firma współpracuje również z Restauracją, w której się znajdujemy.

zdjecie

Zakwas chlebowy będący podstawowym i niezbędnym składnikiem w przygotowaniu żytniego chleba oraz żuru jest źródłem kultur bakteryjnych i drożdżowych, a jego przygotowanie wymaga przeprowadzenia procesu fermentacyjnego w trakcie, którego rozłożeniu ulegają obecne w mące substancje, utrudniające nawodnienie i napęcznienie białek i skrobi.

Ser twarogowy kowalewski, masło, śmietanka 30% pochodzą z lokalnej Firmy Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Kowalew-Dobrzyca. Produkty mleczarskie wytwarzane są tradycyjną metodą. Masło powstaje w maselnicy z ukwaszonej śmietanki z polskiego mleka. Posiada wiele wartości odżywczych, m.in.: witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, K i E.

Ser twarogowy to produkt wytwarzany z polskich surowców tradycyjnymi metodami na bazie żywych kultur bakterii mleczarskich. Pozbawiony jest GMO. Śmietanka 30% ma wiele zastosowań w kuchni - jest doskonała do tworzenia apetycznych potraw o wyśmienitym smaku. Jest idealna do ciast, deserów, zup, sosów, dań zapiekanych.

Przepis na żur:

  • Kiełbasa śląska – 1 szt.
  • Kiełbasa biała – 1 szt.
  • Boczek wędzony – ok. 200 g
  • Cebula – 1 szt.
  • Marchewka – 2 szt.
  • Ziemniaki – 4 szt.
  • Bulion warzywny lub woda
  • Zakwas od Piekarni Cukierni Macieja Vogta
  • Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku
  • Masło od „Kowalew-Dobrzyca”
  • Śmietanka 30%
  • Majeranek

Na deser zostaliśmy poczęstowani smakowitą szarlotką z lodami rzemieślniczymi z Cukierni Piekarni Macieja Vogta. To i inne ciasta spróbujecie w Restauracji „Stara Stajnia”. W domu natomiast możecie sami przygotować zarówno sałatkę, jak i żur. Koniecznie dajcie znać, jak Wam smakują proponowane przez nas dania!

Odcinek powstał we współpracy z:

zdjecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski