Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Triki, które nadadzą potrawom niepowtarzalnego smaku

Anastazja Bezduszna
Anastazja Bezduszna
123rf
Każda gospodyni ma swoje tajemnice w kuchni, które sprawiają, że proste dania stają się wyjątkowe. Dlatego mówimy potem, że „taki żurek to tylko mama gotuje”, albo „babcia tylko tak potrafi”. Doprowadzony do perfekcji żurek czy pieczeń może udać się każdemu.

Zebraliśmy dla was kilka trików, które nadadzą potrawom niepowtarzalnego smaku, a niekiedy uratują dania.

Przyprawiamy

Czosnkowo
Aby dodać odrobinę pikantnego aromatu czosnku do lekkiej sałatki, wystarczy talerz natrzeć ząbkiem czosnku i na taki wykładać sałatę. Jeżeli natomiast mamy za dużo czosnku w zupie, to trzeba włożyć do woreczka z gazy lub do metalowego zaparzacza do herbaty trochę suszonej lub świeżej pietruszki i umieścić ją w garnku. Po 5 minutach pietruszka wchłonie część zbyt intensywnego smaku. Trzymać woreczek należy tak długo w garnku, aż osiągniemy zadowalający smak zupy.

Marynata do mięs
Jeżeli dziś na ostatnią chwilę postanowiliśmy zamarynować mięso, wykorzystajmy najprostszy przepis. Zapiekane mięso wyjdzie kruche i delikatne, gdy marynata składać się będzie z ciemnego piwa, soli i pieprzu lub mieszanki jasnego piwa z sosem sojowym.

Zapiekamy kurczaka
Glazurę na kurczaku pomoże zrobić wermut. Na 15 minut przed wyjęciem kurczaka lub indyka z piekarnika posmaruj jego skórkę białym wermutem. Dzięki cukrom zawartym w winie mięso nabierze głębokiego brązowego koloru.

W naszej galerii znajdziecie przepisy na pasztet z jajkiem, pasztet drobiowy i pasztet ze śliwkami

Przepis na pasztet. Wielkanocny przysmak dla każdego!

Jagnięcina z małą czarną
By potrawka z jagnięciny miała ciemny kolor i wyrazisty smak, w połowie duszenia wlej do niej szklankę czarnej kawy.

Herbaciana zalewa
Chcesz nadać piersiom lub udkom kurczaka i indyka posmaku wędzonego mięsa i sprawić, by podczas gotowania zachowała wilgoć, zaparz 2 szklanki ulubionej herbaty. Kiedy napar wystygnie, dopraw go do smaku: czarnym pieprzem, solą, papryką lub czosnkiem. Wlej do dużej zamykanej torebki plastikowej i włóż kawałki drobiu. Umieść torebkę w płytkim naczyniu i marynuj mięso w lodówce co najmniej 2 godziny przed przyrządzeniem.

Misterium Męki Pańskiej na poznańskiej Cytadeli

Twarde mięso
Jeśli zbyt długo gotowaliśmy mięso i jest zbyt twarde, trzeba go pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na talerzu i posypać cebulą i pomidorami, i dodać trochę oleju roślinnego, sok z cytryny i ocet. Wkrótce mięso jest soczyste ponownie.

Sól - Znaj umiar

Zbyt słona szynka
Jeśli postawiłaś na gotowe wyroby mięsne, zwrócić uwagę na zawartość soli, chociażby w takiej szynce. Kupiona w sklepie gotowana szynka często jest za słona. Ale jest na to sposób. Wystarczy - na godzinę - włożyć szynkę do naczynia z chudym mlekiem. Mleko wyciągnie z niego sól. Po wyjęciu płuczemy mięso - krótko! - pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli chciałaś podać szynkę na ciepło, możesz ją bez problemu podgrzać.

Za słona zupa
Istnieje wiele sposobów, by uratować przesoloną zupę. Jeden z najprostszych to wziąć woreczek 100 g z kaszą czy ryżem i wrzucić do gotującej się zupy. Kasza wyciągnie sól.

Dokwaś
Sól możesz - częściowo - zastąpić sokiem z cytryny. Nie dość, że nie przesolisz dania, to jeszcze będzie miało świeży aromat cytrusów, który nada mu też znakomity smak.

Słodkie Wypieki

Oczyszczamy migdały
Migdały łatwiej będzie obrać, gdy wrzucimy je do wrzącej wody na 5 minut, a następnie schłodzimy w zimnej wodzie.

Domowy fix dla śmietany
Śmietana łatwiej i szybciej się ubije, jeżeli podczas ubijania dodamy białko z jednego jajka.

Jak nie spalić babki
By górna część ciasta się nie przypaliła, możemy przykryć je wilgotnym ręcznikiem papierowym. Jeżeli jednak ciasto już nam się przypaliło - możemy ciemniejszą część obciąć nożem i posmarować lukrem.

Babeczki na miarę
Jeśli nie mamy specjalnych foremek do babeczek, użyjmy papieru do pieczenia. Ponadto, stosując tę metodę, zrobimy deser, który będzie wyglądać oryginalnie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski