Smaki Wielkopolski: Odcinek 6. Gotujemy w Pałacu w Orli. Przepis na królika, z warzywami i serem oraz krem z kiszonej kapusty.

Akcja specjalna Smaki Wielkopolski

Wideo

Zobacz galerię (7 zdjęć)
W kolejnym odcinku programu „Smaki Wielkopolski” zagościliśmy w Pałacu w Orli, niedaleko Koźmina Wielkopolskiego. To właśnie tutaj szef kuchni pałacowej restauracji wraz z Andrzejem Gołąbkiem przygotują dania, które z pewnością przypadną Wam do gustu. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, koniecznie obejrzycie „Smaki Wielkopolski” i sprawdźcie, jak przyrządzić wyrazisty krem z kiszonej kapusty oraz królika w potrawce!

Pałac w Orli – tutaj tradycja łączy się z nowoczesnością

Miejsce, w którym gotujemy w kolejnym odcinku programu „Smaki Wielkopolski”, jest wyjątkowe. To tutaj tradycja łączy się z nowoczesnością – dokładnie, jak w naszych dzisiejszych propozycjach kulinarnych!

Kuchnia Pałacu w Orli to zdecydowany atut tego miejsca. Zaprasza gości w podróż po smakach wielkopolski, ze szczególnym uwzględnieniem produktów pochodzących od lokalnych dostawców. W przypałacowym ogródku hodowane są warzywa, które trafiają na stół gości. Na terenie jest również wędzarnia.

zdjecie

To wszystko sprawia, że kuchnia pałacowa wznosi się na wyższy poziom. O czym świadczy również konkurs, który odbędzie się już 21 października 2020 roku właśnie w Pałacu w Orli we współpracy z Horeca Las Kalisz z Tomnic. Będzie to druga edycja „Mistrzostw Polski w Dziczyźnie – II Memoriał Mariana Tarnawskiego 2020”! – mówi Natalia Kozanecka, prowadząca program.

Nowoczesna odsłona kapuśniaka. Przepis na krem z kiszonej kapusty

Dzisiaj proponujemy wariację na temat polskiego, tradycyjnego dania. Krem z kiszonej kapusty z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy uwielbiają kapuśniak. Ważne, że proponowana zupa będzie również źródłem witamin i wartości odżywczych, bo sama kiszona kapusta jest bardzo zdrowa, charakteryzuje się wyśmienitym smakiem, a proces kiszenia przebiega według tradycyjnych receptur.

Kiszonki są zaliczane do tzw. żywności funkcjonalnej, która wzmacnia system obronny, chroni przed chorobami i obniża poziom cholesterolu.

Aby podkręcić smak naszego kremu, dodamy – oprócz włoszczyzny – soku z kiszonej kapusty. Wszystkie kiszonki otrzymaliśmy od Przedsiębiorstwa Wielobranżowego Piotr Kraszkiewicz. Całość urozmaicimy kostką z sera smażonego od Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej „Kowalew-Dobrzyca”.

Składniki na krem z kiszonej kapusty:

  • Kiszona kapusta „Kraszkiewicz” – 1 opakowanie
  • Sok z kiszonej kapusty „Kraszkiewicz” – około 5 łyżek
  • Marchew – 2 szt.
  • Korzeń pietruszki – 2 szt.
  • Cebula – 1 szt.
  • Masło „OSM Kowalew-Dobrzyca”
  • Bulion warzywny (lub woda)
  • Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kumin, kozieradka
  • Ser smażony z kminkiem „OSM Kowalew-Dobrzyca”

zdjecie

Tuszka z królika. Przepis na przysmak dla dzieci i dorosłych

Drugie danie jest idealną propozycją dla dzieci, kobiet w ciąży czy alergików. Wszystko dlatego, że główną rolę będzie odgrywała tuszka z królika od Horeca Las Kalisz z Tomnic nieopodal Krotoszyna, firmy która specjalizuje się w produkcji dziczyzny oraz królika, racząc podniebienia najwyższej klasy mięsem. Warto nadmienić, że jest to firma o ukształtowanej pozycji na rynku polskim, europejskim i światowym, o czym świadczy fakt, iż marka jest głównym partnerem wielu kluczowych konkursów kulinarnych, z Bocuse D'or na czele.

Mięso królicze charakteryzuje się wysoką zawartością (18-23%) pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, a pod względem zawartości tłuszczu i cholesterolu jest produktem bezkonkurencyjnym w stosunku do mięsa drobiowego, wieprzowego czy wołowego. Jest zaliczane do grupy mięs o niskim udziale tłuszczu (2-5%) i o wyjątkowo niskiej zawartości cholesterolu (35-50 mg/100 g mięsa).

zdjecie

Do potrawy wykorzystamy również produkty dostarczone przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską Kowalew-Dobrzyca, są to mleczne specjały, takie jak masło (posiadające certyfikat Doceń Polskie), śmietanka słodka 30% , ser smażony z kminkiem oraz ser topiony typu Gouda. Spółdzielnia produkuje swoje wyroby tradycyjną metodą z polskiego mleka. Mają one wspaniały, niepowtarzalny smak, wysoką wartość odżywczą, są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, K i E, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Potrawka z królika. Składniki potrzebne do dania:

  • tuszka z królika (Horeca Las Kalisz) ok. 500 g
  • warzywa: marchew (1 szt.), cebula (1 szt.), korzeń pietruszki (1 szt.)
  • kurki, ok. 200 g
  • śmietanka 30% „OSM Kowalew-Dobrzyca”
  • bulion lub woda
  • przyprawy: oregano, tymianek, sól, pieprz
  • serek topiony typu „Gouda” „OSM Kowalew-Dobrzyca”

Spróbujcie koniecznie tego przepisu w domu! Śledźcie nasze kolejne odcinki i podróże po wielkopolskich smakach!

Partnerami odcinka Smaków Wielkopolski są:

zdjecie

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3