Smaki Wielkopolski: Odcinek 6. Gotujemy w Pałacu w Orli. Przepis na królika, z warzywami i serem oraz krem z kiszonej kapusty.

Akcja specjalna Smaki Wielkopolski

Wideo

W kolejnym odcinku programu „Smaki Wielkopolski” zagościliśmy w Pałacu w Orli, niedaleko Koźmina Wielkopolskiego. To właśnie tutaj szef kuchni pałacowej restauracji wraz z Andrzejem Gołąbkiem przygotują dania, które z pewnością przypadną Wam do gustu. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, koniecznie obejrzycie „Smaki Wielkopolski” i sprawdźcie, jak przyrządzić wyrazisty krem z kiszonej kapusty oraz królika w potrawce!

Pałac w Orli – tutaj tradycja łączy się z nowoczesnością

Miejsce, w którym gotujemy w kolejnym odcinku programu „Smaki Wielkopolski”, jest wyjątkowe. To tutaj tradycja łączy się z nowoczesnością – dokładnie, jak w naszych dzisiejszych propozycjach kulinarnych!

Kuchnia Pałacu w Orli to zdecydowany atut tego miejsca. Zaprasza gości w podróż po smakach wielkopolski, ze szczególnym uwzględnieniem produktów pochodzących od lokalnych dostawców. W przypałacowym ogródku hodowane są warzywa, które trafiają na stół gości. Na terenie jest również wędzarnia.

zdjecie

To wszystko sprawia, że kuchnia pałacowa wznosi się na wyższy poziom. O czym świadczy również konkurs, który odbędzie się już 21 października 2020 roku właśnie w Pałacu w Orli we współpracy z Horeca Las Kalisz z Tomnic. Będzie to druga edycja „Mistrzostw Polski w Dziczyźnie – II Memoriał Mariana Tarnawskiego 2020”! – mówi Natalia Kozanecka, prowadząca program.

Nowoczesna odsłona kapuśniaka. Przepis na krem z kiszonej kapusty

Dzisiaj proponujemy wariację na temat polskiego, tradycyjnego dania. Krem z kiszonej kapusty z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy uwielbiają kapuśniak. Ważne, że proponowana zupa będzie również źródłem witamin i wartości odżywczych, bo sama kiszona kapusta jest bardzo zdrowa, charakteryzuje się wyśmienitym smakiem, a proces kiszenia przebiega według tradycyjnych receptur.

Kiszonki są zaliczane do tzw. żywności funkcjonalnej, która wzmacnia system obronny, chroni przed chorobami i obniża poziom cholesterolu.

Aby podkręcić smak naszego kremu, dodamy – oprócz włoszczyzny – soku z kiszonej kapusty. Wszystkie kiszonki otrzymaliśmy od Przedsiębiorstwa Wielobranżowego Piotr Kraszkiewicz. Całość urozmaicimy kostką z sera smażonego od Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej „Kowalew-Dobrzyca”.

Składniki na krem z kiszonej kapusty:

  • Kiszona kapusta „Kraszkiewicz” – 1 opakowanie
  • Sok z kiszonej kapusty „Kraszkiewicz” – około 5 łyżek
  • Marchew – 2 szt.
  • Korzeń pietruszki – 2 szt.
  • Cebula – 1 szt.
  • Masło „OSM Kowalew-Dobrzyca”
  • Bulion warzywny (lub woda)
  • Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kumin, kozieradka
  • Ser smażony z kminkiem „OSM Kowalew-Dobrzyca”

zdjecie

Tuszka z królika. Przepis na przysmak dla dzieci i dorosłych

Drugie danie jest idealną propozycją dla dzieci, kobiet w ciąży czy alergików. Wszystko dlatego, że główną rolę będzie odgrywała tuszka z królika od Horeca Las Kalisz z Tomnic nieopodal Krotoszyna, firmy która specjalizuje się w produkcji dziczyzny oraz królika, racząc podniebienia najwyższej klasy mięsem. Warto nadmienić, że jest to firma o ukształtowanej pozycji na rynku polskim, europejskim i światowym, o czym świadczy fakt, iż marka jest głównym partnerem wielu kluczowych konkursów kulinarnych, z Bocuse D'or na czele.

Mięso królicze charakteryzuje się wysoką zawartością (18-23%) pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, a pod względem zawartości tłuszczu i cholesterolu jest produktem bezkonkurencyjnym w stosunku do mięsa drobiowego, wieprzowego czy wołowego. Jest zaliczane do grupy mięs o niskim udziale tłuszczu (2-5%) i o wyjątkowo niskiej zawartości cholesterolu (35-50 mg/100 g mięsa).

zdjecie

Do potrawy wykorzystamy również produkty dostarczone przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską Kowalew-Dobrzyca, są to mleczne specjały, takie jak masło (posiadające certyfikat Doceń Polskie), śmietanka słodka 30% , ser smażony z kminkiem oraz ser topiony typu Gouda. Spółdzielnia produkuje swoje wyroby tradycyjną metodą z polskiego mleka. Mają one wspaniały, niepowtarzalny smak, wysoką wartość odżywczą, są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, K i E, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Potrawka z królika. Składniki potrzebne do dania:

  • tuszka z królika (Horeca Las Kalisz) ok. 500 g
  • warzywa: marchew (1 szt.), cebula (1 szt.), korzeń pietruszki (1 szt.)
  • kurki, ok. 200 g
  • śmietanka 30% „OSM Kowalew-Dobrzyca”
  • bulion lub woda
  • przyprawy: oregano, tymianek, sól, pieprz
  • serek topiony typu „Gouda” „OSM Kowalew-Dobrzyca”

Spróbujcie koniecznie tego przepisu w domu! Śledźcie nasze kolejne odcinki i podróże po wielkopolskich smakach!

Partnerami odcinka Smaków Wielkopolski są:

zdjecie

Dodaj ogłoszenie