MKTG SR - pasek na kartach artykułów

W Kórniku ustanowiono rekord Polski w kręceniu lodów! Ponad tona lodów rzemieślniczych w 24 godziny! Zobacz zdjęcia!

Karol Pomeranek
Karol Pomeranek
Rekord Polski w kręceniu lodów
Rekord Polski w kręceniu lodów Instytut Skrzynki
Coś nieprawdopodobnego! 1 030 kg lodów rzemieślniczych wytworzonych w 24 godziny i 5 400 porcji lodów wydanych do degustacji. Rekord Polski w kręceniu lodów ustanowiony został właśnie w Kórniku!

To właśnie pod Zamkiem w Kórniku Paweł Jafernik z Wytwórni Lodów z Kórnika wraz z przyjaciółmi – cukiernikami w weekend 25-26 maja podjął wyzwanie próby ustanowienia Rekordu Polski w kategoriach: najdłuższy maraton przygotowywania lodów oraz największa porcja lodów przygotowana w 24 godziny.

Jak zauważa Liliana Kubiak, zastępca dyrektora instytutu Skrzynki, zadanie nie wydawałoby się trudne, gdyby nie fakt, że było wykonywane w namiocie ustawionym na skwerze przez Zamkiem pod gołym niebem.

Cukiernicy łącznie przygotowali 1 030 kilogramów lodów

Rekord udało się ostatecznie pobić, a biorący udział w zmaganiach cukiernicy przygotowali łącznie 1 030 kilogramów lodów i wydali ok. 5400 lodowych porcji: owocowych, pistacjowych, czekoladowych, kawowych, budyniowych, jogurtowych, o smaku sernika, szarlotki, czy o smaku piwa. To pierwsza taka akcja w skali ogólnopolskiej.

Co ciekawe, Paweł Jafernik, właściciel Wytwórni Lodów z Kórnika, który podjął się tego wyzwania, samodzielnie pracował na 1 maszynie przez całą dobę z godzinną przerwą na sen. Na drugiej maszynie pracował zespół cukierników: Szymon Sapieha (Legionowo, Lody by Szymon Sapieha), Krzysiek Smoleń (Warsaw Academy od Pastry Arts by Sempre; Sempre Group), Jarosław Graczyk (Laboratorio Del Gelato LIZZ Lody (Zielona Góra), Przemysław Świerzewski i Dawid Kucharski (Kawiarnia „Na Teatralce” w Poznaniu).

Wyjątkowe wydarzenie

– Jestem bardzo zmęczony, ale przede wszystkim wzruszony i dumny, że udało się osiągnąć założony cel

– powiedział Paweł Jafernik, który za cel wyznaczył sobie wytworzenie tony lodów.

Nad prawidłowym przebiegiem wydarzenia czuwała Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki – Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.

– Bardzo dziękuję panu Pawłowi za powierzenie mi tego zadania. Mogłam nie tylko uczestniczyć w tak wyjątkowym wydarzeniu na skalę powiatu poznańskiego i ogólnopolską, ale była to też okazja do podpatrywania cukierników przy pracy, wymiany ich doświadczeń i spróbowania nowych dla mnie smaków. Wszystkie lody były smakowite i warte uwagi

– podsumowuje.

Jesteś świadkiem ciekawego wydarzenia? Skontaktuj się z nami! Wyślij informację, zdjęcia lub film na adres: [email protected]

Popularność programu widać w stale rosnącej liczbie wniosków składanych przez mieszkańców i przedsiębiorców z regionu. W tym roku było ich blisko 50.

Wypięknieją zabytki w powiecie poznańskim. 2,5 miliona złoty...

emisja bez ograniczeń wiekowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski