Brzoskwinie pochodzą z Chin, obecnie występują jako roślina uprawna. Lubią ciepły, słoneczny klimat. W Polsce można uprawiać ją na działkach i przydomowych ogródkach.
Przeczytaj: Tym osobom mogą zaszkodzić czereśnie. Przy tych chorobach lepiej ich nie jeść
W brzoskwiniach znajdziemy, między innymi: witaminę C, witaminę E, witaminy z grupy B, potas, fosfor, kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, bor, selen.
Brzoskwinie najlepiej jeść na surowo. Nadają się także na przetwory czy dodatek do deseru.
Witaminy zawarte są nie tylko w miąższu, ale również w pestce. Aby w pełni wykorzystać zalety brzoskwini, można zmiażdżyć pestkę i dosypywać ją do potraw.
Amerykańscy naukowcy zbadali wpływ jedzenie brzoskwini na choroby nowotworowe. Z ich badań wynika, że pomagają one zwalczyć nowotwór piersi i jego przerzuty. To za sprawą fenoli, które neutralizują wolne rodniki.
Oni nie powinni jeść brzoskwini
W galerii poniżej sprawdźcie, kiedy jedzenie brzoskwini może zaszkodzić i dlaczego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?