MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Osoby z tymi chorobami nie powinny jeść brzoskwini. Komu mogą zaszkodzić?

Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Wideo
od 7 lat
Najzdrowsza brzoskwinia to ta świeżo zerwana. Takie owoce dostarczają najwięcej witamin i składników odżywczych. Są niskokaloryczne, w 100 gramach jest zaledwie 39 kcal. Składają się głównie z wody, która zajmuje 89% ich zawartości oraz cukrów i błonnika. Zobaczcie, kto powinien ich unikać.

Brzoskwinie pochodzą z Chin, obecnie występują jako roślina uprawna. Lubią ciepły, słoneczny klimat. W Polsce można uprawiać ją na działkach i przydomowych ogródkach.

Przeczytaj: Tym osobom mogą zaszkodzić czereśnie. Przy tych chorobach lepiej ich nie jeść

W brzoskwiniach znajdziemy, między innymi: witaminę C, witaminę E, witaminy z grupy B, potas, fosfor, kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, bor, selen.

Brzoskwinie najlepiej jeść na surowo. Nadają się także na przetwory czy dodatek do deseru.

Witaminy zawarte są nie tylko w miąższu, ale również w pestce. Aby w pełni wykorzystać zalety brzoskwini, można zmiażdżyć pestkę i dosypywać ją do potraw.

Amerykańscy naukowcy zbadali wpływ jedzenie brzoskwini na choroby nowotworowe. Z ich badań wynika, że pomagają one zwalczyć nowotwór piersi i jego przerzuty. To za sprawą fenoli, które neutralizują wolne rodniki.

Oni nie powinni jeść brzoskwini

W galerii poniżej sprawdźcie, kiedy jedzenie brzoskwini może zaszkodzić i dlaczego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski