18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Poznań: Co kryje się pod flakiem, czyli certyfikacja wędlin

Elżbieta Podolska
Kilkanaście osób w białych kitlach za bardzo długim stołem, smakuje, wącha, ogląda z każdej strony, a następnie podnosi zaciśniętą w górę pięść. To oznacza, że wędlina, którą właśnie oceniali jest najwyższej jakości. Oczywiście według uznania Kapituły. Teraz jeszcze trzeba poczekać na badania laboratoryjne, które pokażą, czy nie ma w niej niedozwolonych substancji.

Część badań wykonywanych była od razu na miejscu. Specjalne urządzenie przyjechało aż z Warszawy. Potem próbki jechały do uczelnianego laboratorium by przejść kolejne badania. Czy wszystkie wyroby i wszyscy rzeźnicy dostaną certyfikaty wiadomo będzie dopiero w poniedziałek. Komisja oceniała nie wiedząc, jakiego producenta jest dany wyrób.

Tak wygląda coroczna certyfikacja wędlin organizowana przez Wielkopolski Cech Rzeźników - Wędliniarzy - Kucharzy. W tym roku zgłosiło się ponad 20 producentów z Wielkopolski. Mogli poddać ocenie cztery produkty: szynkę tylną gotowaną, wędzonkę krotoszyńską, kiełbasę polską wędzoną, kiełbasę białą parzoną wielkopolską.

- Organizujemy certyfikację wyrobów zgodną technologicznie, tradycyjnie i z wymogami regionalnych specjałów - mówi Hieronim Maryniak, wiceprzewodniczący kapituły. - Dlatego w gronie jurorów obok specjalistów z Uniwersytetu Przyrodniczego zasiada także Marek Gąsiorowski prezes Slow Foodu.

ZOBACZ TEŻ:
OCENIĄ WĘDLINY I KIEŁBASY NA MTP
WŁAMYWALI SIĘ DO MIESZKAŃ I KRADLI NAWET POLĘDWICY
BAZYLIKA LICHEŃSKA ZNIKA Z OPAKOWAŃ KIEŁBASY

Po raz pierwszy wyroby oceniano nie tylko pod względem wyglądu, smaku, zapachu, koloru, ale także musiały przejść badania laboratoryjne.

- Chcemy, żeby przyznany certyfikat był rzeczywiście świadectwem najwyższej jakości - dodaje Hieronim Maryniak. - Chcemy by współpraca z Uniwersytetem zaowocowała w przyszłości pracami naukowymi, które pomogą także nam producentom. W ten sposób chcemy pomóc w budowaniu marki wyrobu.

Co ciekawe najmniej do oceny zgłoszono wędzonek krotoszyńskich. Coraz mniej zakładów je produkuje, bo są drogie i potrzebne jest rzeczywiście bardzo dobrej jakości mięso.

- To dla nas ważna próba - mówi Aleksander Tecław starszy cechu. - takie kontrole pozwolą na zachowanie nie tylko jakości wyrobów, ale i zgodności z tradycją.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

W
W

"...trzeba poczekać na badania laboratoryjne, które pokażą, czy nie ma w niej niedozwolonych substancji..."

A odpad, który nazywany jest "solą wypadową" która powstaje przy produkcji np. chloru jest teraz niedozwoloną substancją czy nie...?
A może ma właściwości zdrowotne...?
Po ostatnich wystąpieniach sanepidu nie wiem...

"...część badań wykonywanych była od razu na miejscu. Specjalne urządzenie przyjechało aż z Warszawy..."

No tak... Teraz już wiadomo dlaczego kilkanaście lat... zajęło ujawnienie afery z solą... "specjalne urządzenie jest tylko w Warszawie..."

W tej chwili dla mnie i moich znajomych, większość producentów, jest niewiarygodna - powinniście dążyć (wy... uczciwi producenci!) do ujawnienia tych zakładów, które stosowały... podrabianą sól...
A tak... Teraz... Jest sytuacja taka, że wszyscy jesteście "w jednym worze z brudną solą..."
tak was postrzegają konsumenci... i żadna, maszyna... żaden "konkurs" tego nie zmieni...
Tylko uczciwość i jawność wszelkich poczynań, przede wszystkim z tym... co jemy.... :/

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3