Kuchnia postna również może być wykwintna!
Dawne potrawy postne były skromne. Jednak nawet wtedy szukano bardziej wykwintnych smaków. Współcześnie postne jedzenie nie musi oznaczać monotonii. Przepisy...
Afrodyzjaki, czyli mikstury magiczne, które rozbudzą nasze zmysły
W dawnych wiekach ludzie bezgranicznie wierzyli w ich moc. Płacili krocie czarownicom, które potrafiły przygotować miłosne mikstury. Po ich wypiciu budziły się...
Pączek smacznym talizmanem na szczęście na cały rok
Przeciętny pączek waży około 50 gramów i ma ponad 200 kalorii. Żeby spalić te kalorie, trzeba się napracować - biegać przez 20 minut, lub jeździć na rowerze...
Potrawy na zimę: Rozgrzewający żurek i zupa jarzynowa [PRZEPISY]
Zimowa kuchnia wcale nie musi być tłusta i ciężka. Powinniśmy jadać dużo warzyw i zup, które nas rozgrzeją. Imbir, malina, cebula, czosnek mogą wspomóc nas w...
Toskańska kuchnia może się stać przebojem
Polacy uwielbiają Włochy, a szczególnie magiczną krainę, jaką jest Toskania. Dlaczego więc w karnawale nie urządzić imprezy tematycznej z włoskimi strojami...
Magia Wigilii ukryta w rodzinnej tradycji. Przepisy na potrawy
Nadchodzi czas wielkich przygotowań do świąt Bożego Narodzenia. Otwieramy pożółkłe zeszyty z przepisami naszych mam i babć. O nieco innym spojrzeniu na...
Smaki Japonii: Tradycyjne sushi w Poznaniu
Niewiele wiemy o tym kraju, mentalności jego mieszkańców, religii, ale też o kuchni. Okazuje się, że Japonia to nie tylko surowa ryba i wodorosty. Na stoły...
Potrawy meksykańskie: Jedzenie to fiesta
Życie jest zabawą - twierdzą Meksykanie i czerpią z niego całymi garściami. Ale nie ma dobrej zabawy bez dobrego jedzenia. Potrawy meksykańskie poleca Elżbieta...
Kuchnia żydowska: Koszernie i na słodko
Tova Aran-Friedman, autorka książki "Kuchnia żydowska", opowiadała w Gnieźnie o tajnikach koszernej kuchni. O tradycyjnych żydowskich potrawach pisze Iza...
Kawa korzenna czy Dante? Porównaj przepisy
Poranek bez kawy? Niejednemu trudno go sobie wyobrazić. Dla innych kawa bywa rytuałem popołudniowym. O czarnej, nie zawsze małej, pisze Monika Kaczyńska
Jak zrobić sushi, czyli smakołyki z surową rybą
O tym, że Japończycy wiedzą, co robią, jedząc surowe mięso z ryżem i być może właśnie dzięki sushi są najdłużej żyjącym społeczeństwem na Ziemi, pisze Elżbieta...
Gęsina: Udko gęsie pieczone pracochłonnie
Kiedyś gościła na najlepszych stołach, potem nieco o niej zapomniano, a warto, żeby wróciła do łask. O jej wybornym smaku i wróżbach przepowiadanych z kości...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano wczoraj w kategorii Doradztwo finansowe
Dodano 2 dni temu w kategorii Ogrody
Dodano 5 dni temu w kategorii Agencja nieruchomości
Dodano 5 dni temu w kategorii Wizażysta