Grzyby: Smażone, gotowane, mrożone, w słoikach
Zbieranie grzybów to nasz narodowy sport. Wszyscy pasjonują się tym, co udało się znaleźć. Potem wspaniałe zapachy suszonych prawdziwków rozchodzą się po domu....
Suszone, jako dodatek, na zupę czy sos. Co można zrobić z pomidorów?
Addio pomidory, addio ulubione. Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół - tak ze łzami w oczach śpiewał przed laty Wiesław Michnikowski. Teraz, na szczęście, z...
Kuchnia hiszpańska: Różnorodna jak sam kraj
Kuchnia hiszpańska jest tak różnorodna jak sam kraj. Są tu ślady innych kuchni, np. arabskich, afrykańskich i śródziemnomorskich. Ale nam przede wszystkim...
Smaki południa... Wielkopolski: Kaczka, schab z dzika i sandacz w prawdziwkach
O tym, że kuchnia regionalna jest prawdziwą skarbnicą smaków i pomysłów, nie trzeba już nikogo przekonywać. Wiedzą to także zawodowi kucharze, którzy coraz...
Na obiad: Stek - danie prawdziwego mężczyzny
Jeśli potomek amerykańskich kowboi czy argentyńskich poganiaczy bydła ma ochotę na prawdziwy posiłek, sięgnie zawsze po stek wołowy - przekonuje Elżbieta...
Dżemy, konfitury, przeciery. Co jeszcze można zamknąć w słoiku?
Nasze babcie robiły co roku setki słoików zapraw na zimę. Kompoty, przeciery, owoce i warzywa w occie, sałatki, mizeria, dżemy, konfitury, skórka pomarańczowa,...
Musaka, sałatki i kremy, czyli tajniki kuchni greckiej
Trudno powiedzieć, co w greckiej kuchni piękniej pachnie - świeżo smażona ryba, przyprawy czy warzywa i owoce. Bo grecka kuchnia wzbogacona jest najwspanialszym...
Lasagne, czyli makaron w okowach dwóch sosów
To kulinarny przysmak najpopularniejszego kota świata, czyli Garfielda, ale przecież nie tylko - uwielbiają ją wszystkie łasuchy świata. Lasagne, potrawa,...
Pieczarki w kuchni: Smaczne same w sobie
Pieczarki hodowlane to ciekawa propozycja na letnie dni, ponieważ są łatwe i szybkie w obróbce, pozwalają na oszczędność czasu przy przyrządzaniu potraw, bo...
Chłodnik to warzywa, ale przede wszystkim... wyobraźnia
Zupa w upał? Czemu nie! Nasze babcie miały je w żelaznym letnim repertuarze. Teraz jakby o nich zapomnieliśmy. Rzadko, kto gotuje je w domach, a szkoda, bo są...
Jacek Blicharski: Najlepszą przyprawą jest słońce
Pierwsze skojarzenie z najlepszą kuchnią? Oczywiście Francja. Na pytanie, gdzie są najlepsze restauracje, kucharze, dania - większość odpowie, że właśnie w tym...
Chłodnik, mus owocowy, łosoś, czyli menu na upalne dni
Za oknem leje się żar z nieba i chętniej myślimy o lodach, zimnych napojach niż o zjedzeniu obiadu. Żołądki zdecydowanie odmawiają przyjmowania pokarmu, ale...
Sałatki, desery, mięsa: Kolorowe wariacje warzywno-owocowe
Lekko i smakowicie, czyli wiosenna kuchnia dla każdego. Pachnące sałatki, przepisy na lekkie mięsa i cudowne desery z owoców, na które czekaliśmy przez wiele...
Żurawina w kuchni, czyli jak pokochać Amerykankę?
Żurawina w Polsce jest mało znana i doceniana. Do tej pory przede wszystkim ceniliśmy żurawinę za jej walory zdrowotne. Podobno codzienne zjedzenie choćby...
Desery: Polecamy owocowy zawrót głowy
Zwieńczeniem każdej uczty są desery. Mogą to być nie tylko owoce faszerowane, ale także po prostu pieczone polane aksamitnymi słodkimi sosami. Owoce należy...
Grill: Potrawy nie tylko dla wegetarian
Grillowanie kojarzy się większości z nas z pieczeniem kiełbasy, albo kawałków mięsa. Mimo że jest to narodowy "sport" Polaków, to jesteśmy raczej...
Szparagi! Zdrowe, niskokaloryczne i... pyszne
Są pyszne, zdrowe i niskokaloryczne, bo 100 gramów to zaledwie 18 kalorii. Wielkopolanie nie mogą obejść się bez nich. Symbolem regionu mogłaby być pyra i ON,...
Pierogi z kaszanką, miętą czy kaszą? Poznaj przepisy
Mogą być z mięsem, kapustą, grzybami, serem, ziemniakami, miętą i owocami. Podawane na ostro i słodko. Mogą być daniem głównym albo jedynie dodatkiem. Co...
Wielkopolskie smaki i kolory rodzinnych świąt wielkanocnych
Jak każde polskie święta, Wielkanoc poprzedzona jest starannymi przygotowaniami do uczty smaków. Po długim okresie postu, oczyszczony człowiek może liczyć na...
Wielkanocne śniadanie najlepiej smakuje z rodziną
Ani się obejrzymy, a tu Wielkanoc. Święta spędzamy zwykle z rodziną. Zanim jednak zasiądziemy do świątecznego śniadania, trzeba wszystko przygotować. Najlepiej...
Kuchnia kresowa: Pachnąca ziołami i wysokokaloryczna
Smakowicie pachnąca ziołami, wysokokaloryczna, pyszna, a przede wszystkim przywołująca u osób, pochodzących z tamtych stron, klimat ciepła rodzinnego domu. O...
Ryby i owoce morza: Na zdrowie dla smakoszy
Kiedyś były bardzo popularne na naszych stołach, potem okazało się, że jako kraj nadmorski z łowiskami zapomnieliśmy o rybach i owocach morza. Są smaczne i...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano wczoraj w kategorii Doradztwo finansowe
Dodano 2 dni temu w kategorii Ogrody
Dodano 5 dni temu w kategorii Agencja nieruchomości
Dodano 5 dni temu w kategorii Wizażysta