Parująca i smakowita, czyli kuchnia kresowa
To kuchnia, której nie mogę się oprzeć. Pierogi, cepeliny, kartacze, no i kluski, i do tego jeszcze solianka. Na samą myśl ślinka cieknie.
Kuchnia św. Walentego z afrodyzjakiem w tle
14 lutego kto żyw stara się wyznać miłość, odkurzyć uczucia, a przesyłając walentynkę, platonicznej namiętności nadać realny kształt. W tym dniu ważna jest...
Nie wyrzucaj jedzenia! Kupuj z głową
Góry jedzenia ze sklepowych półek trafiają na... śmietnik. A to dlatego, że Polacy często zakupioną żywność zwyczajnie marnują. A wystarczy rządzić się...
Precz ze świątecznymi oponkami, czyli lekka kuchnia dla każdego
Podobno kochanego ciałka nigdy dosyć. A jednak, kiedy stajemy na wadze, a ta się psuje i wskazówka wychyla się za daleko w prawo, pokazując więcej kilogramów...
Boże Narodzenie: Potrawy świąteczne
Już czuję zapach pysznych potraw, smakowitego ciasta i choinki. Jeszcze tylko kilka dni stresu, przygotowań do późnej nocy i już wielkie rodzinne świętowanie. W...
Wigilijna wieczerza: Przepisy na tradycyjne potrawy
Choinka, prezenty, dzwonek Gwiazdora, biały obrus, zapach pierników z tym kojarzą mi się święta Bożego Narodzenia. I oczywiście jedzenie najwspanialszych...
Andrzejki: Wróżby także mogą być smakowite
Nadchodzi ta najbardziej magiczna noc w roku. Podobno wróżby i marzenia się spełniają. Aby wzmóc siłę ich działania, trzeba przygotować też odpowiednie potrawy....
Chleb pachnący dzieciństwem. Jak go upiec?
Chleb towarzyszy ludzkości od wieków. Nam kojarzy się z tym, co najsmaczniejsze w życiu i z najpiękniejszymi chwilami dzieciństwa, jego smakiem, zapachem,...
Gęsina: Zakochali się w niej smakosze z całej Europy
To jeszcze do niedawna było tylko puste powiedzenie. Nadal w wielu domach panuje przekonanie, że gęś to bardzo tłuste mięso, ciężkostrawne. Smakosze z całej...
Kuchnia polska: Nie musi być ciężka, monotonna i tłusta
Tłusta, ciężka i monotonna - takie opinie o polskiej kuchni kształtowały się nie tylko w Polakach przez lata. Zawsze jednak "Kuchnia polska" była podstawą...
Co zrobić na niedzielny obiad? Podpowiadamy!
Teraz rzadko kto tak bardzo kultywuje uroczyste jedzenie niedzielnego obiadu. Często zabiegani, także w weekendy, nie mamy czasu na odpoczynek i spędzenie czasu...
Benedyktynka, nalewka do wszystkiego
Można ją potraktować nie tylko jako pomoc w nagłych problemach zdrowotnych, ale także jako wyśmienity dodatek do potraw. O benedyktynce, która wielu naszym...
Grzyby: Smażone, gotowane, mrożone, w słoikach
Zbieranie grzybów to nasz narodowy sport. Wszyscy pasjonują się tym, co udało się znaleźć. Potem wspaniałe zapachy suszonych prawdziwków rozchodzą się po domu....
Suszone, jako dodatek, na zupę czy sos. Co można zrobić z pomidorów?
Addio pomidory, addio ulubione. Słoneczka zachodzące za mój zimowy stół - tak ze łzami w oczach śpiewał przed laty Wiesław Michnikowski. Teraz, na szczęście, z...
Kuchnia hiszpańska: Różnorodna jak sam kraj
Kuchnia hiszpańska jest tak różnorodna jak sam kraj. Są tu ślady innych kuchni, np. arabskich, afrykańskich i śródziemnomorskich. Ale nam przede wszystkim...
Smaki południa... Wielkopolski: Kaczka, schab z dzika i sandacz w prawdziwkach
O tym, że kuchnia regionalna jest prawdziwą skarbnicą smaków i pomysłów, nie trzeba już nikogo przekonywać. Wiedzą to także zawodowi kucharze, którzy coraz...
Na obiad: Stek - danie prawdziwego mężczyzny
Jeśli potomek amerykańskich kowboi czy argentyńskich poganiaczy bydła ma ochotę na prawdziwy posiłek, sięgnie zawsze po stek wołowy - przekonuje Elżbieta...
Dżemy, konfitury, przeciery. Co jeszcze można zamknąć w słoiku?
Nasze babcie robiły co roku setki słoików zapraw na zimę. Kompoty, przeciery, owoce i warzywa w occie, sałatki, mizeria, dżemy, konfitury, skórka pomarańczowa,...
Musaka, sałatki i kremy, czyli tajniki kuchni greckiej
Trudno powiedzieć, co w greckiej kuchni piękniej pachnie - świeżo smażona ryba, przyprawy czy warzywa i owoce. Bo grecka kuchnia wzbogacona jest najwspanialszym...
Lasagne, czyli makaron w okowach dwóch sosów
To kulinarny przysmak najpopularniejszego kota świata, czyli Garfielda, ale przecież nie tylko - uwielbiają ją wszystkie łasuchy świata. Lasagne, potrawa,...
Pieczarki w kuchni: Smaczne same w sobie
Pieczarki hodowlane to ciekawa propozycja na letnie dni, ponieważ są łatwe i szybkie w obróbce, pozwalają na oszczędność czasu przy przyrządzaniu potraw, bo...
Chłodnik to warzywa, ale przede wszystkim... wyobraźnia
Zupa w upał? Czemu nie! Nasze babcie miały je w żelaznym letnim repertuarze. Teraz jakby o nich zapomnieliśmy. Rzadko, kto gotuje je w domach, a szkoda, bo są...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 2 dni temu w kategorii Sushi
Dodano 2 dni temu w kategorii Rehabilitacja
Dodano 5 dni temu w kategorii Dekoracje ślubne
Dodano 6 dni temu w kategorii Kwiaciarnia