PYRLANDIA GÓRĄ: Gzik ze sznytloszkiem
Typowo poznańskim daniem i zarazem bardzo prostym w przygotowaniu jest gzik ze sznytloszkiem.
PYRLANDIA GÓRĄ: Pilaw barani z jabłkami
Polecam coś specjalnego. Przygotowanie tego dania wymaga trochę czasu, ale warto spróbować, bo jest pyszne! Mam na myśli pilaw barani z jabłkami.
PYRLANDIA GÓRĄ Szare kluchy ze skwarkami
Cóż by to była za kuchnia poznańska bez "szarych kluch"? Też tak uważam! To jest przysmak chyba wszystkich poznaniaków i nie tylko. Dziś więc - szare kluchy ze...
Pyrlandia górą: Golonka z chrzanem
W Poznaniu, bardzo popularnym i zarazem łatwym w przygotowaniu daniem jest "giyra z krzanem i kapuchą kiszoną gotowaną"....
Pyrlandia górą: Zrazy wołowe z pyzami
Raz po raz można sobie zaszaleć i odstąpić od "poznańskiej oszczędności"....
Pyrlandia górą: Sztuka mięsa nie tylko na niedzielę
Jak zwykle na niedzielny obiad zaprosiłem, a właściwie zaprosiliśmy wraz z moją małżonką, kochaną rodzinkę, w której najbardziej się liczy, oczywiście, nasz...
Pyrlania górą: Potrawka z kury
Dzięki ciągłemu wymyślaniu, co przygotować na obiad, w moim domowym jadłospisie nie ma monotonii - ku uciesze całej rodzinki (i nie tylko). Staram się ciągle...
Pyrlandia górą
Jak ktoś chce się dowiedzieć czegoś o kuchni wielkopolskiej, pyta właśnie jego. Kiedy ma wątpliwości, co do gwary wielkopolskiej, to też on jest ekspertem. Do...
Pyrlandia górą: Gołąbki z mięsem i ryżem
Postanowiłem, że na dzisiejszy obiad przygotuję gołąbki z mięsem i ryżem, których dawno już nie robiłem. Zaraz rodzince cieknie ślinka, kiedy pomyślą o ich...
Pyrlandia górą: Po prostu szagówki
Poznańska kuchnia, którą postaram się przedstawić w szerokim asortymencie, należy obecnie, według opinii znawców sztuki kulinarnej, do jednej z lepszych w...
Biała kiełbasa z kiszoną kapustą
Biała kiełbasa, tym razem z kapustą kiszoną.
Na Świętego Marcina na obiad najlepsza jest gęsina
Wielkopolska jest potęgą, jeżeli chodzi o hodowlę gęsi, ale prawie cała produkcja wysyłana jest zagranicę
Lekkie letnie wariacje w kuchni
Wprawdzie ostatnio się ochłodziło, ale przecież upały wrócą. A wraz z nimi stracimy apetyt na gorące, tłuste mięsa w ciężkim sosie. Latem lepiej więc spróbować...
Smaki południa... Wielkopolski: Kaczka, schab z dzika i sandacz w prawdziwkach
O tym, że kuchnia regionalna jest prawdziwą skarbnicą smaków i pomysłów, nie trzeba już nikogo przekonywać. Wiedzą to także zawodowi kucharze, którzy coraz...
Gęsina: Udko gęsie pieczone pracochłonnie
Kiedyś gościła na najlepszych stołach, potem nieco o niej zapomniano, a warto, żeby wróciła do łask. O jej wybornym smaku i wróżbach przepowiadanych z kości...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 2 dni temu w kategorii Doradztwo finansowe
Dodano 3 dni temu w kategorii Ogrody
Dodano 6 dni temu w kategorii Agencja nieruchomości
Dodano 6 dni temu w kategorii Wizażysta