Placki z dyni
Dynia na słodko i na ostro, czyli jesienne wariacje z korbolem...
Cynamonowe ciasto z dyni
Dynia na słodko i na ostro, czyli jesienne wariacje z korbolem...
Surówka z dyni z pieczarkami
Dynia na słodko i na ostro, czyli jesienne wariacje z korbolem...
Biały barszcz, czyli poznańskie białe kwaśne
Ten rodzaj poznańskiego białego barszczu dobrze wychodzi na wywarze (bez włoszczyzny!) z peklowanych golonek lub karkówek. Poznańskie białe kwaśne.
Ślepe ryby z myrdyrdą
Tradycyjne ślepe ryby, czyli postną zupę z rozgotowanych ziemniaków gotuje się bez żadnego wkładu mięsnego.
Ajntopf (eintopf, czyli jeden garnek)
Gęstą zupę jarzynową, którą poznańskie gospodynie podają zwykle jako obiad jednodaniowy, nazywamy ajntopf. Jak ją ugotować?
Rumpuć: Zupa jarzynowa na mięsie [PRZEPIS]
Gęstą jarzynówką - na mięsie! - którą chętnie gotujemy w Poznańskiem, jest rumpuć. To typowa jesienna zupa, którą jako obiad jednodaniowy je się zwykle w...
Poznańskie zupy bywają kwaśne...
Co jest lepsze: rumpuć czy kapuśniak? Białe kwaśne czy ślepe ryby z myrdyrdą? Którą zupę chętniej zjadamy i dlaczego do talerza gęstej jarzynówki nasze babcie...
Krem toskański z pomidorów
Prezentujemy przepisy Pawła Jabłońskiego, szefa kuchni restauracji Italia w hotelu Włoskim w Poznaniu. Oto pomidorowy krem toskański.
Carpaccio z łososia
Prezentujemy przepisy Pawła Jabłońskiego, szefa kuchni restauracji Italia w hotelu Włoskim w Poznaniu
Tiramisu: Najlepsze z naszym przepisem!
Prezentujemy przepisy Pawła Jabłońskiego, szefa kuchni restauracji Italia w hotelu Włoskim w Poznaniu.
Zupy: Jesienią najlepsze te pożywne
Z nadejściem jesiennych chłodów do łask wracają zupy. Ogórkowa, pomidorowa, rosół, barszcz i gęste kremy - oprócz walorów smakowych, dzięki zawartym w warzywach...
Stek z pieczonymi ziemniaczkami [PRZEPIS]
Prezentujemy przepisy Pawła Jabłońskiego, szefa kuchni restauracji Italia w hotelu Włoskim w Poznaniu.
Spaghetti Bolognese
Bodaj najpopularniejszy sos do spaghetti w Polsce
Spaghetti Carbonara
Przepyszne i proste w wykonaniu danie
Spaghetti dobre na każdą okazję
Aglio e olio, bolognese, alla carbonara. Podczas spotkania z przyjaciółmi, wykwintnej kolacji lub rodzinnego obiadu. Na tysiąc sposobów, na każdą okazję. Czy to...
Ser smażony z boczkiem
Boczek fantastycznie pasuje do smaku smażonego sera
Ser smażony wersja podstawowa
Wykonanie trwa... kilka dni, ale w sumie nie jest skomplikowane
Smażony ser, czyli... śmierdzący przysmak
Można go jeść na ciepło i na zimno, bez niczego lub z dodatkami w środku. W niektórych rejonach Wielkopolski podają go nawet na obiad, zamiast bardziej znanego...
Dobry andrut? Tylko z Kalisza
Cieniutkie, słodkie i chrupiące - jedyne takie na świecie - to andruty! Kaliszanie nie wyobrażają sobie spacerów po parku bez tego przysmaku. To nie tylko...
Przecierka kartoflana, czyli jesienna zupa
Pożywna, jesienna zupa. Jeśli nie jedliście - spróbujcie koniecznie!
Plyndze, czyli po prostu... placki ziemnaczane
Tę potrawę zna nie tylko Wielkopolska. Ale tylko tutaj jada się je z cukrem.
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano wczoraj w kategorii Sushi
Dodano wczoraj w kategorii Rehabilitacja
Dodano 5 dni temu w kategorii Dekoracje ślubne
Dodano 5 dni temu w kategorii Kwiaciarnia