Kuchnia polska: Wracamy do tradycji
Sushi z Japonii, ryż z sosem słodko-kwaśnym z Chin, tapas z Hiszpanii, knedliczki z Czech, pizza i lasagne z Włoch. Pyszności! Po prostu świat na talerzu....
Pikantne krążki cebulowe
Idealne do piwa
Kurczak w cieście z curry
Doskonałe, słodko-słone danie.
Szybkie kluski z serem
Szybkie, smaczne, niedrogie...
Serowe oponki
Niektórzy twierdzą, że lepsze od pączków...
Polewka, czyli zupa z maślanki
Niby nic, a jednak zupa.
Pikantna zupa z owocami morza
Prezentujemy przepisy Pawła Jabłońskiego, szefa kuchni restauracji Italia w Hotelu Włoskim w Poznaniu
Gęś faszerowana po polsku
Gęś faszerowana po polsku. Jak ją przygotować?
Gęsie udka, tym razem pieczone
Pieczone gęsie udka zadowolą podniebienie nawet największych smakoszy.
Wątróbki z jabłkami
Mięso z jabłkami smakuje wybornie
Tradycyjny rosół
Rosół towarzyszył Polakom od wieków. A tyle znamy na rosół przepisów, ilu nas mieszka w kraju...
Rosół wegetariański
Tradycyjny obiad zaczyna się od domowego rosołu z makaronem. Nawet wegeteriański
W królestwie polskiego rosołu
Rosół, wywar z mięsa i warzyw niejedno ma imię i niejedną historię. Co więcej, ludzie zawsze traktowali go z należytym szacunkiem, gotując na niedzielny bądź...
Racuchy z dyni
Dynia doskonale sprawdza się nie tylko w sałatkach i zupach, ale także jako główny produkt... racuchów.
Biały barszcz, czyli poznańskie białe kwaśne
Ten rodzaj poznańskiego białego barszczu dobrze wychodzi na wywarze (bez włoszczyzny!) z peklowanych golonek lub karkówek. Poznańskie białe kwaśne.
Ślepe ryby z myrdyrdą
Tradycyjne ślepe ryby, czyli postną zupę z rozgotowanych ziemniaków gotuje się bez żadnego wkładu mięsnego.
Ajntopf (eintopf, czyli jeden garnek)
Gęstą zupę jarzynową, którą poznańskie gospodynie podają zwykle jako obiad jednodaniowy, nazywamy ajntopf. Jak ją ugotować?
Rumpuć: Zupa jarzynowa na mięsie [PRZEPIS]
Gęstą jarzynówką - na mięsie! - którą chętnie gotujemy w Poznańskiem, jest rumpuć. To typowa jesienna zupa, którą jako obiad jednodaniowy je się zwykle w...
Poznańskie zupy bywają kwaśne...
Co jest lepsze: rumpuć czy kapuśniak? Białe kwaśne czy ślepe ryby z myrdyrdą? Którą zupę chętniej zjadamy i dlaczego do talerza gęstej jarzynówki nasze babcie...
Krem toskański z pomidorów
Prezentujemy przepisy Pawła Jabłońskiego, szefa kuchni restauracji Italia w hotelu Włoskim w Poznaniu. Oto pomidorowy krem toskański.
Zupy: Jesienią najlepsze te pożywne
Z nadejściem jesiennych chłodów do łask wracają zupy. Ogórkowa, pomidorowa, rosół, barszcz i gęste kremy - oprócz walorów smakowych, dzięki zawartym w warzywach...
Stek z pieczonymi ziemniaczkami [PRZEPIS]
Prezentujemy przepisy Pawła Jabłońskiego, szefa kuchni restauracji Italia w hotelu Włoskim w Poznaniu.
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano 17 godzin temu w kategorii Winiarnia
Dodano wczoraj w kategorii Stolarz
Dodano wczoraj w kategorii Naprawa AGD
Dodano 2 dni temu w kategorii Baseny, sauny